Geloof en bijgeloof overlappen elkaar. Zowel het een als het ander kan een persoonlijke tint hebben of een modeverschijnsel zijn.
Met dat laatste moeten we oppassen. Wat gepropageerd wordt als 'onfeilbaar' is niet beter, werkzamer of echter omdat iederéén er in gelooft.
Hoewel ook daar wel kanttekeningen bij te maken zijn.
Misschien is een beter criterium of er, ten onrechte, geld aan verdiend wordt. (Bij)geloof is handel, en wij, in onze behoefte aan houvast, zijn maar al te vaak de pineut.
In Amerika kan iedere ondernemer rekenen op succes wanneer filmsterren zijn producten onderschrijven. Die lopen voorop, en de rest van ons komt erachteraan.
Filmsterren zijn de beste manier om binnen te lopen, wat dat product ook mag wezen.
Dat geldt voor geloof en ongeloof, uiterlijk en innerlijk.
In dat merkwaardige land dat Amerika heet schijnt de Kabbalah helemaal 'in' te zijn. En dan vooral omdat mensen als Madonna, Britney Spears en wijlen Michael Jackson zich met het spirituele inlaten. Niet met de hele kabbalah natuurlijk, die vraagt ietsje meer dan een vluchtige interesse, maar met een speciaal soort bijgeloof dat enkele rabbijnen de laatste jaren van de koude grond naar hogere regionen hebben getild: de rode draad.
Het klinkt ongelofelijk, maar die draad, bescherming tegen 'het boze oog' heeft miljoenen opgeleverd.
Een simpel draadje kost $26. Maar je kunt natuurlijk ook een opgeleukte versie krijgen.
Die kost twee keer zoveel.
Simpel als ik de dingen zie zou ik zeggen: koop een knotje wol bij de wolwinkel op de hoek.
Maar misschien zou je dan blijven twijfelen aan de echtheid? Mensen zijn rare wezens.
Niet dat er een feitelijke of schriftuurlijke basis is voor het geloof dat een rode wollen draad het kwaad aan je deur voorbij laat gaan, maar zulke dingen moet je niet objectief willen ontleden. Misschien wordt Madonna er heilig van, je weet maar nooit.
Maar of u nou wel of niet een gevlochten rode draad om uw linkerpols wil dragen, het is een feit dat de kleur rood ook in andere culturen, vooral in de landen rond de Middelllandse Zee, staat voor protectie van 'Mal Ochio', het boze oog.
Een rode draad beschermt ook vrouwen tijdens de bevalling.
Rachel, volgens kabbalisten de oermoeder, heeft een rode draad 7x om haar graf gewonden.
Ziedaar het 'bewijs' .
Op de site van het Kabbalah Center staat dat de rode draad even effectief is als een inenting. Zolang je geen infectie oploopt is hij in ieder geval veiliger, want inentingen zijn ook niet alles.
De draden die het centrum aan de man brengt zijn 'Made in China' , maar ze worden wel ingesproken in Israel.
Zegt de rabbijn.
zondag 2 mei 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten