maandag 24 mei 2010

HERSENS

Onlangs werden twee gerenomeerde wetenschappers, de fysici Brian Josephson en David Peat, uitgesloten van deelname aan een congres in Engeland. Ze kregen een beleefde brief thuis die de reden uit de doeken deed: de heren hielden zich naast de fysica bezig met parapsychologie. Zoals iedereen begrijpt kan zo'n interesse niet getolereerd worden onder de verstandige deelnemers aan een dergelijke bijeenkomst. Toch?

Brian Josephson is een brilliante man die zijn flitsende carrière met een Nobelprijs is begonnen.
David Peat is ook niet mis. Zijn afwijzing was gebaseerd op zijn belangstelling voor shamanisme en de verbanden die hij legt tussen shamanistische bewustzijnstoestanden en quantumphysics.
De brief die de heren kregen baarde zoveel opzien (mede dankzij internet!) en wekte zoveel protest dat inmiddels het verbod is ingetrokken. Maar het feit dat twee gerenommeerde wetenschappers die zich niet laten beperken door wat de mainstream fysici 'toelaatbaar' vinden, geweigerd kunnen worden op een congres van hun eigen vakgebied, is een schande voor de wetenschap, een absoluut dieptepunt en een teken aan de wand. Wie het wil nalezen: op de blog van parapsycholoog Dean Radin staat er meer over:
http://www.tcm.phy.cam.ac.uk/~bdj10/articles/uninvite.html

Wetenschap, lieve mensen, is een prachtig instituut en we kunnen niet zonder, maar de mensen die haar bedrijven zijn soms bange kleine kinderen die op hun speelgoed zitten uit angst dat een ander ermee vandoor zal gaan.
Brian Josephson heeft zich aangesloten bij SCEPCOP, de internetclub die tegengas geeft tegen de debunkers en de ongeïnformeerde sceptici. http://www.debunkingskeptics.com/

Een paar dagen geleden was ik op de Dag van de Parapsychologie, een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door het Parapsychologisch Instituut in Utrecht waar ik zelf lid van ben.
Omdat de laatste lezing uitviel werd de tijd gevuld met interessante filmpjes over parapsychologisch onderzoek en hypnose.
Hypnose is sinds de 18de eeuw een goed onderzocht fenomeen. Een eeuw voor de parapsychologie als wetenschap van de grond kwam, werd in Frankrijk en Duitsland hypnose als bewustzijnstoestand ontdekt, toegepast en beschreven.
En hoewel uit modern hersenonderzoek precies kan worden nagegaan wat er bij hypnose gebeurt en welke hersendelen er wel of niet bij betrokken zijn, is er nog steeds een groep sceptici, waaronder de million dollar man James Randi, die hardnekkig blijven beweren dat hypnose volksverlakkerij is.
Debunking is een religie, met priesters en gelovigen.
Goed. Maar dit moet ze toch wel overtuigen, dacht ik bij het zien van het volgende filmpje:
Een vrouw moet bevallen. Normaal lukt niet, dus de keizersnede komt in beeld. Maar de vrouw is allergisch voor elke vorm van anaesthesie. Het kind kan niet blijven zitten. Dus wil men het met hypnose proberen. Gelukkig is de vrouw een goed subject, want dat is lang niet altijd het geval.
Wat we zien in het filmpje is een vrouw van wie de buik wordt opengesneden, het kind eruit wordt gehaald, de buik weer wordt gesloten. Tijdens dit hele proces ligt de vrouw te lachen en te zingen. Het hoogste lied.
Dat was haar gesuggereerd: zing maar, dat doe je graag. Zo te zien had ze het prima naar haar zin, en het kind werd gezond geboren. Geen centje pijn, dat was duidelijk.
Je zou zeggen: zoiets moet sceptici toch overtuigen. Daar kun je niet omheen, een vrolijk zingende vrouw met een openliggende buik.
Maar nee. Sceptici die de film hebben gezien hebben een betere verklaring dan de werking van hypnose: de vrouw speelt het. Ze doet alsof. Die domme chirurgen en hun assistenten trappen erin, alweer.

Ik heb een voorstel. Laten die debunkers het er nu eens op wagen om hun eigen buik onverdoofd te laten openen, en te spelen dat ze er niks van merken.
Daar heb ik een miljoen dollar voor over.

Geen opmerkingen: