maandag 24 mei 2010

GOD PARTICLE

Wat zijn de fundamentele bouwstenen van het universum?
Ooit werd ons verteld dat dat atomen waren. Maar het bleek dat die bestonden uit Protonen, Neutronen en Electronen. Protonen en Neutronen bleken op hun beurt weer te bestaan uit Quarks.

Daaronder liggen vibrerende 'strings' en membranen. We hebben het dan over 11 dimensies, iets wat voor normale mensen en wetenschappers totaal niet voor te stellen valt, en dat moeten we dus ook maar niet proberen.
Het streven van fysici is om het uiterste en allerfundamenteelste deeltje te vinden.
Daartoe heeft CERN, de organisatie in Zwitserland die al jaren de deeltjesversneller van enkele kilometers exploiteert, de 9 miljard kostende LHC ( Large Hadron Collider) in het leven geroepen, die na veel vijven en zessen, pech en narigheid nu dan toch eindelijk bezig is dat meest uitzinnige deeltje, de zg 'God-particle' of in wetenschapsterminologie de 'Higgs boson' voor ons op te sporen.

Met alle risico's van dien, want onze nieuwsgierigheid kost niet alleen veel geld maar kan ons in het uiterste geval ook het leven kosten.
En dat van een zonnestelseltje of wat.
Want wat nog nooit gevonden is kan men in een formule vatten, maar de praktijk van die formule blijkt een 'calculated risk' te zijn, hoe miniem ook.
Zo miniem dat we ons geen zorgen hoeven te maken, zeggen deskundigen die er belang bij hebben.
Maar ik hou niet zo van zulke risico's, ook niet als ze klein zijn.
Misschien vooral omdat ik niet houd van mensen die voor god spelen.
Straks zitten we met een zwart gaatje.

Een 'singularity' heet dat.
Een ongelukje.
Kan zomaar gebeuren. En dan?
Een troost: van global warming en smeltende ijskappen zijn we dan meteen, voorgoed, verlost.

Geen opmerkingen: