woensdag 21 april 2010

HET MEDIUM, DE PIANO EN DE PRESIDENT

Het is een bekend feit dat presidenten en koningen zo nu en dan gegrepen waren door het Spiritualisme.
In onze eigen geschiedenis was dat in de eerste plaats koningin Sophie (1818-1877), de eerste vrouw van Koning Willem III, die in 1854 in Paleis Noordeinde enkele séances hield met het beroemde medium D.D.Home, en daarmee het Spiritualisme vaste voet verschafte in Nederland.
In Amerika was het president Lincoln die geïnteresseerd was in het Spiritualisme, hoewel de meningen verdeeld zijn over of hij nu echt overtuigd was of niet.

Feit is dat verschillende mediums het witte huis bezochten en er regelmatig séances werden gehouden met het medium Nettie Coburn Maynard, na de dood van Lincolns 4 jaar oude zoontje Willie. Lincolns vrouw Mary was in ieder geval een overtuigd Spiritualist.
In het publiek ging het echtpaar Spiritualisten uit de weg, want in die tijd was het onderwerp even controversieel als tegenwoordig.
In 1863 hield Maynard samen met een ander medium, Belle Miller, een séance in het Witte Huis die de geschiedenis inging als de 'piano séance' .
In 'Two Worlds' van nov. 2005 staat het oorspronkelijke verslag van die séance, geschreven door het medium Maynard.

"Mrs Miller speelde op de grote vleugel. Onder haar invloed rees die omhoog en werd weer neergezet, op de maat van haar muziek. Mr. Lauri (een van de aanwezigen) stelde voor om de onzichtbare kracht op de proef te stellen. Mrs Miller hield op met spelen en plaatste haar rechterhand op het instrument terwijl ze er een halve meter vanaf stond.

Het was duidelijk dat ze de bewegingen niet op eigen kracht kon veroorzaken.
Mr. Lincoln plaatste daarop zijn hand onder de vleugel, en Mrs Miller legde haar linkerhand op de zijne.
In die positie bleef de vleugel op en neer gaan.
Toen stelde de president voor om met enkele mensen op de vleugel te gaan zitten, en hij klom er als eerste bovenop. Ook enkele soldaten in uniform die aanwezig waren namen op de vleugel plaats, die ondanks het flink toegenomen gewicht zijn capriolen bleef uitvoeren. Mechanische middelen waren er niet, en Mr. Lincoln verklaarde dat hij overtuigd was dat een 'onzichtbare macht' de bewegingen veroorzaakte."

Lincoln, die in die periode geplaagd werd door zorgen om de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) en zijn eigen voorvoelde einde, vroeg de beide mediums en andere aanwezigen voorlopig niet verder te vertellen wat er allemaal was voorgevallen. "Wacht tot de tijd dat mensen er klaar voor zijn om rustig en verstandig te kijken naar gebeurtenissen uit heden en verleden. Dan zullen deze dingen onpartijdig beoordeeld en de waarheden van het Spiritualisme naar waarde geschat worden."
Die tijd moet nog altijd komen.

Geen opmerkingen: