zondag 13 juni 2010

MAGIE IN ZUID VIETNAM

uit: Journey of a Healer - Hien Van Nguyen

De schrijver is een healer opgeleid volgens magische tradities van zijn eigen cultuur, maar nu werkzaam in Californië. Ik vertaal het laatste hoofdstuk uit het boek, dat een nuchter verhaal is over Hiens jeugd en zijn pleegvader, een gerespecteerd magiër van wie hij zelf het meeste leerde. Lees en verbaas je!

Vader en Grootvader

De meest buitengewone magiër die ik ooit heb ontmoet was, natuurlijk, mijn adoptie-vader. Toen ik met mijn training begon, demonstreerde hij me zijn supernormale kracht. Hij was al in de 60 en woog nauwelijks 50 kilo.
Ik herinner me dat hij met gekruiste benen en met z'n linkerkant tegen de muur zat, waarbij alleen zijn oor, schouder en linkerkne in contact waren met de muur. Hij vroeg een vriend om een paar sterke mannen te halen die hem van de muur weg konden krijgen. De vriend bracht 4 sterke kerels mee, die elk zeker 90 kilo wogen. Na een half uur trekken en duwen gaven ze het op, uitgeput. Niemand kon mijn vader van de muur weg krijgen.
Vader had nog andere talenten.

Ooit gaf hij een klant een zeldzaam, miniatuur Boeddhabeeldje dat in een houten doosje zat. Vader instrueerde de man om op de voorgeschreven wijze offerandes te brengen, en anders het beeldje terug te geven. Na een paar weken klopte de man wanhopig bij vader aan: "ik ben het beeldje kwijt! Het spijt me verschrikkelijk, maar het is weg!"
Vader schudde z'n hoofd., en wees naar zijn eigen altaar. Daar stond het beeldje. "ik heb het teruggenomen", zei vader. "Je vergat je offer te brengen zoals ik je had opgedragen."
De klant zweeg. Een paar dagen later bracht hij het lege houten doosje terug.

Bij verschillende gelegenheden tijdens mijn training liet vader zijn talenten zien. Op een avond wees hij naar een lamp boven mijn hoofd.

Een paar seconden later explodeerde die. Hij zei dat hij alleen in staat was hem te breken, terwijl mijn grootvader alleen door ernaar te kijken het licht aan en uit kon doen.
Grootvader liet vaak van zich horen. Ik herinner me dat vader iedere twee weken wieroek brande voor een foto van grootvader. Binnen drie minuten vanaf het moment dat de wierook was aangestoken, verscheen grootvader. Ik kon hem nooit zien, maar vader schoof altijd een stoel voor grootvader bij, maakte thee en had een lang gesprek met hem.
De eerste keer dat ik dat meemaakte vroeg ik vader de volgende dag met wie hij in gesprek was geweest.
"Met mijn meester", zei hij, "die me heeft getraind in een bergtempel in Cambodja."
Ik herinner me nog een voorval.
Vader en ik waren in de jungle en vonden daar een fruitboom. "Kijk goed naar die boom", zei vader. "Ik ga zorgen dat hij voor één nacht doodgaat."
Ik inspecteerde de boom die er volkomen gezond uitzag en vol weelderig blad zat.
Vader liep naar de boom toe en wreef een paar maal langs de stam op en neer., terwijl hij zacht een formule mompelde. Toen dat gedaan was nam hij me mee naar een stroom dichtbij de boom, om te bespreken wat ik die dag geleerd had. Een half uur later keerden we naar de boom terug. Maar nu was hij kaal en de takken zagen er breekbaar uit. Onder de boom lag een dikke laag bruine bladeren en rottend fruit.
Ik keek vader aan en vroeg:"hoe lang duurt het voor de boom weer gezond is?"

"Morgen", zei vader. Er moet één nacht overheen gaan."
De volgende morgen keerden we terug. Vader zei me m'n ogen dicht te doen. Toen ging hij opnieuw met z'n handen op en neer langs de stam, en toen ik m'n ogen opende zag de boom er weer net zo prachtig uit als de dag tevoren.
Vader demonstreerde eens voor een paar skeptische vrienden van mij hoe hij op afstand iemand kon roepen met zijn gedachten. De vrienden kozen een willekeurig meisje in de straat, en binnen een paar seconden liep ze op vader toe en ging zelfs op zijn schoot zitten. Toen vader haar het bevel gaf naar huis te gaan stond ze op, zonder zich bewust te zijn wat er gebeurd was.

Eenmaal was vader gevraagd in een andere stad iemand te genezen, maar de man had niet genoeg geld om de reis voor vader en mij te betalen. Toen nam vader mij mee naar een casino. Dat was verboden voor wie het Pad van de Magiër volgt, maar vader legde uit dat het in dit geval geoorloofd was, omdat we er iemand mee konden helpen. vader had uitgerekend hoeveel we nodig hadden: 3.000 piaster. Vader legde 100 piaster neer, en zei dat ik van het geld af moest blijven tot hij het bedrag bij elkaar had. Dan zouden we gaan. Vader won meteen, en ging door met winnen tot het bedoelde bedrag was bereikt. Toen greep hij het geld en verlieten we het gokpaleis om ons naar de klant te begeven.

Geen opmerkingen: