zaterdag 19 maart 2011

WIE HAD DAT GEDACHT VAN MARGARET

Bron: Fortean Times

Soms kun je - op het eerste gezicht - versteld staan hoe makkelijk de meest onbuigzame mensen hun kritisch vermogen verliezen als het om hun ego gaat.
Van Margaret Thatcher, de IJzeren Dame, zou ons dat eigenlijk niet hoeven te verbazen. De vrouw die tijdens de Falkland oorlog serieus overwoog om Buenos Aires te bombarderen met nucleair geweld omdat ze haar zin niet kreeg, kan nauwelijks verdacht worden van gezond verstand.
In dit kader is het volgende verhaal wel illustratief. Het werd onthuld door Sri Natwar Singh, eerder minister van buitenlandse zaken van India en later als ambassadeur woonachtig in Londen.
Het jaar is 1975.
Sri Chandraswami, een eigenaardige maar invloedrijke goeroe die zijn spiritueel licht al had uitgegoten over Nancy Reagan, Elizabeth Taylor en de Sultan van Brunei, vond het tijd worden voor een gesprekje met Margaret, die pas oppositieleider van de Conservatieven was geworden.
Margaret was niet gecharmeerd van het idee, en kondigde aan dat het bezoek van de swami hooguit 10 minuten mocht duren.
Dat liep anders.
Nadat de Indiër in tegenwoordigheid van Natwar Singh - die de vertaling voor zijn rekening nam - enkele knappe goocheltrucs had geleverd was Margaret verkocht. Haar op gefrommeld papier geschreven vragen die de goeroe had weten te raden overtuigden haar blijkbaar van zijn heiligheid.
De swami deed daarop zijn slippers uit en zette zich gemoedelijk op de sofa.
Ambassadeur Singh kreeg het er benauwd van. Margaret ging door met vragen, en steeds kreeg ze een bevredigende respons, waardoor haar eigendunk gekieteld werd. Toen de swami moest gaan, bedong ze een tweede ontmoeting. Die werd geregeld in het huis van ambassadeur Singh.
O ja, zei de heilige, Margaret moest wel in een rode jurk komen.
Singh wilde ter plekke door de grond zakken, maar een explosie bleef uit. Margaret verscheen op haar afspraak in een rode jurk, en met een groezelig koordje met een talisman om haar nek, die de swami haar bij de eerste ontmoeting had gegeven.
Bij die tweede gelegenheid had Thatcher heel wat vragen klaar, voornamelijk over haar kansen op het prime -ministerschap. Of ze evenveel vragen had over het welzijn van de burgers van Engeland en hoe ze daar haar steen aan bij kon dragen valt ernstig te betwijfelen.
De yogi voorspelde Margarets opgang, haar aantreden en haar verblijf aan de top tamelijk nauwkeurig.
Haar laatste vraag was wanneer dat allemaal zou plaatsvinden, want wat haar betreft kon de 'rise to stardom' niet snel genoeg gaan.

Na vier jaar zat de kruideniersdochter stevig in het conservatieve zadel, geheel volgens de voorzegging van de wonderdoener.
Maar al machthebbend heeft ze bedacht dat haar episode met de swami toch maar liever niet bekend moest worden. Toen Singh haar een keer herinnerde aan de voorspellingen nam ze de man apart: "Ambassadeur, over die zaken wordt niet gepraat."

Tot zover de moed van de prime-minister.

Bommen gooien is makkelijker dan uitkomen voor je eigen zwakheid.

Gelukkig maar dat Singh z'n mond niet kon houden.

Geen opmerkingen: