vrijdag 11 maart 2011

FLAT EARTH REVISITED


Ik heb het er hier al eens eerder over gehad, maar nogmaals kan geen kwaad.

Je gelooft het niet, maar nog steeds zijn er mensen die geloven in een platte aarde.
Wie kan er nou zo dom zijn?

Nou, vergis je niet.
Wat doen die mensen dan met de bolvormige aarde, vraag je je misschien af?
Simpel: alles wat u en ik denken te weten over de vorm van de aarde, alles wat we op school hebben geleerd en wat we uit de ruimte kunnen zien berust op - jawel - een wijdverbreid complot.
We dommerikken wíllen de aarde rond hebben, maar daarom is ie het nog niet!
Want, zoals Godfried Bomans zegt in zijn inleiding op het boek van platteaardenaar Klaas Dijkstra, 'Is de Aarde rond?' : De aarde is geen oliebol, maar een pannenkoek.

Zoekend op internet vinden we dit dogma religieus ondersteund door SGP fractieleider Kees van de Staaij.
Is van der Staaij misschien een grijsaard? Welnee, hij is van 1968. Maar voor het letterlijk geloven van wat de bijbel zegt hoef je niet stokoud te zijn.
Ik citeer: "smeltende poolkappen? Onzin. Het water kukelt gewoon van het randje. Het geld om Nederland veilig te houden kan beter besteed worden aan het herschrijven van schoolboeken."
Van der Staaij twijfelt aan meer dingen: aan het bestaan van Zuid Amerika, en aan stekelvarkens, en aan bacteriën. Al die dingen heeft van der Staaij zelf nooit gezien. "Mensen zeggen dat ze bestaan. Ik heb daar mijn bedenkingen bij." zegt de verlichte politicus.

Charles K. Johnson (1924-2001) is van 1972 tot zijn dood lang de spil geweest van de door Samuel Shenton in 1956 opgerichte 'Flat Earth Society', ook wel 'The Society of Zetetics' genoemd, een respectabele vereniging die gesteund werd door meer dan 3000 leden, het merendeel daarvan, zoals u zult begrijpen, enigszins 'vreemd'.
Het vreemdst was Johnsons uit Australië afkomstige echtgenote Marjory, die zichzelf al beste bewijs aanvoerde voor de platheid van de aarde: zijzelf had gegarandeerd in dat ' tegenvoetersland' nooit aan haar voeten gehangen.
"Vervang de Religie van de Wetenschap door Gezond Verstand" was hun motto. Want ieder die dat verstand gebruikt moet tot dezelfde conclusie komen, op grond van de Bijbel, op grond van denkbeelden uit het verleden en op grond van nuchtere waarneming. Hebt u soms ooit op een gekromde zee gevaren? Nou dan.
The Society gaf een blad uit, en deed er alles aan om het 'complot' van een bolle aarde aan de kaak te stellen.
In 1995 ging Johnsons huis, bibliotheek en ledenbestand in vlammen op, en daarvan heeft hij en de Society zich nooit helemaal hersteld. Het echtpaar was niet verzekerd.
Maar gelukkig is Johnsons geestelijk erfgoed nog in het jaar van zijn dood opgepakt door Daniel Shenton.
Familie van Samuel? Moet haast wel.
Dankzij Internet is de verbreiding van het idee een fluitje van een cent geworden, en Daniel, een jonge energieke Brit van 33, mag dan ook dagelijks nieuwe leden van zijn Flat Earth Society begroeten. Denk niet dat Daniel niet serieus is in zijn missie.
Hoewel hij in alle andere opzichten een normaal mens is die op z´n brommertje door Londen rijdt en gebruik maakt van GPS, Twitter en andere gemakken, is hij bikkelhard op het gebied van de Platte Aarde. Niet de zwaartekracht houdt hem met de voeten op de grond, maar de opwaartse kracht van de aardeschijf die zich vertikaal door de ruimte beweegt. Je moet er maar opkomen.

De site van de Society biedt behalve veel informatie over de geschiedenis van dit infameuze idee, ook een forum.
Daarop kunnen we zien dat honderden mensen er plezier in hebben de Platte Aarde te propageren, verdedigen of aan te vallen.
Een theorie uit vervlogen tijden? Heel zeker niet.
Zoals Johnson zei: "Wij BEWIJZEN dat de aarde vlak is door experimenten. Een platte Aarde is geen theorie, maar een FEIT." O zo.
http://theflatearthsociety.org/cms/

Geen opmerkingen: